Matematik Eğitimi Anabilim Dalı / Program Kazanımları ve Program Eğitim Amaçları

MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ

Matematik Eğitimi Anabilim Dalı

Program Kazanımları ve Program Eğitim Amaçları

Program Kazanımları, iç ve dış paydaş görüşleri ve bölümümüzün aldığı kararlar doğrultusunda programımızı başarıyla tamamlamış olan mezunlarımızın elde etmesinin hedeflendiği kazanımları tanımlar.

Program Kazanımları

1

Matematiğin doğası, matematiksel bilginin ve düşünmenin ne olduğuna ilişkin felsefi bilgiye sahiptir.

2

Matematiksel kavramların tarihsel süreçteki gelişimine ilişkin bilgiye sahiptir.

3

Matematiksel kavramlara yönelik farklı temsil biçimlerinin neler olduğuna ilişkin alan bilgisine sahiptir.

4

Matematiksel akıl yürütme ve ispat yapma becerilerine sahiptir.

5

Öğrencilerde gelişim ve öğrenme psikolojisine ilişkin kuramların bilgisine sahiptir.

6

Öğrencilerde matematiksel bilginin ve düşünmenin nasıl gelişim gösterdiğine ilişkin bilgiye sahiptir.

7

Ortaokul kademesinde öğrencilerin matematiksel akıl yürütme süreçlerini destekleyen öğretim yöntemlerini kullanır.

8

Ortaokul kademesindeki öğrencilerde matematiksel kavramların nasıl gelişim gösterdiği ve olası kavram yanılgılarının neler olduğuna ilişkin pedagojik alan bilgisine sahiptir.

9

Ortaokul matematik öğretim programındaki öğrenme alanları ve kazanımlarına yönelik bilgiye sahiptir.

10

Ortaokul matematik öğretimini destekleyen yazılı, görsel ve işitsel materyalleri seçer ya da tasarlar.

11

Ortaokul matematik öğretimine uygun yenilikçi teknolojileri öğretime entegre eder.

12

Matematiksel bilgi ve becerilerini günlük yaşamla ve diğer disiplinlerle ilişkilendirme becerisine sahiptir.

13

Düşüncelerini matematiksel dili kullanarak açıklayabilir ve etkili iletişim kurabilir.

14

Okul dışı öğrenme etkinliklerini planlama ve uygulama bilgisine sahiptir.

15

Ortaokul matematik öğretim programındaki öğrenme kazanımlarına uygun ölçme ve değerlendirme yöntemlerini kullanır.

16

Matematik eğitimine ilişkin güncel bilimsel araştırmaları takip eder.

17

Bilimsel araştırma yöntemlerinin neler olduğu ve nasıl uygulandığına ilişkin bilgi sahibidir.

Program Eğitim Amaçları

İlköğretim matematik öğretmenliği lisans programının eğitim amacı ulusal-uluslararası hedeflere yönelik etkili bir matematik öğretimi için matematik alan bilgisine, pedagoji bilgisine, matematik eğitimi pedagojik alan bilgisine sahip ve alanında bilgi ve iletişim teknolojilerinden etkili biçimde yararlanabilen matematik öğretmenleri yetiştirmektir.